09 november 2023

Stap voor stap op weg naar je droompaard

Je bent op zoek naar een droompaard. Waar moet je dan op letten? Hoe weet je bijvoorbeeld of het paard gezond is en hoe werkt het als je hem wilt laten verzekeren? EFO Paardenverzekering heeft hiervoor een handig stappenplan opgesteld, vol praktische tips. 

Stap 1: Voorbereiding

Ze zeggen niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je vooraf voor jezelf helder hebt wat voor type paard je zoekt. Zoek je een jong, onbeleerd paard? Of ga je liever voor eentje met wat meer ervaring? Wil je een merrie, ruin of hengst? Kijk eerlijk naar wat voor soort persoon je zelf bent. Ben je zelf onzeker of bang? Dan is een temperamentvol en gevoelig paard niet de beste keuze voor jou. Zoek een paard dat niet alleen qua exterieur, maar ook qua karakter en niveau bij jou past. Het is handig om jouw wensen op papier te zetten. Schrijf daarnaast op welke ambities, doelen en verwachtingen je hebt. Vergeet niet om daarbij realistisch naar jouw budget te kijken. Laat dit lijstje zien aan je instructeur. Die weet wat voor ruiter jij bent en kan dit lijstje wellicht aanvullen of extra tips geven.

Stap 2: Verzamel informatie

Er staan heel veel paarden te koop. De ene is nog knapper dan de ander, maar laat je niet verleiden door allerlei mooie foto’s en filmpjes. Kijk kritisch of het paard echt voldoet aan jouw wensen en binnen jouw budget valt. Is dat niet het geval, zoek dan rustig verder. Past het paard wel in het plaatje? Neem dan contact op met de eigenaar en stel telefonisch al veel vragen. Informeer hoe het paard in de omgang is en onder het zadel, maar bijvoorbeeld ook of hij al eens ziek is geweest of stalondeugden heeft. Zo kom je meer te weten over de geschiedenis van het paard en heb je voor het bezoek al een completer beeld van het paard en zijn eigenaar. Ga niet kijken als het paard niet aan de jouw belangrijkste eisen voldoet of wanneer je een slecht gevoel hebt bij de eigenaar. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Stap 3: Proefrijden

Heb je een afspraak gemaakt? Neem dan iemand mee die veel verstand van paarden heeft. Bijvoorbeeld je instructeur of een paardenvriend of -vriendin. Deze persoon kan jou helpen met het maken van de juiste keuze.
De eerste indruk is superbelangrijk. Oogt het paard fit en gezond? Hoe staat hij in zijn stal en reageert hij op andere paarden? Heeft hij mooie voeten en een goede stand? Informeer of de verkoper het paard eerst zelf kan rijden, voordat jij erop stapt. Als je enthousiast bent over het paard is het verstandig om niet over een nacht ijs te gaan. Ga het paard meerdere keren rijden, het liefst onder verschillende omstandigheden. Vraag bijvoorbeeld of je een keer op een andere locatie mag rijden.

Stap 4: Onderzoek

Natuurlijk wil je zeker weten dat jouw paard gezond is en wat zijn eventuele bemerkingen zijn. Als je een paard gaat kopen heb je een onderzoeksplicht. Daarom is het verstandig om het dier vooraf te laten keuren. Bovendien kun je je geld maar een keer uitgeven. Je sluit veel risico uit door het paard vooraf te laten keuren door een dierenarts. Hoe uitgebreid je het paard laat keuren ligt grotendeels aan je budget, het gebruikersdoel en de leeftijd van het paard.
Met een klinische keuring kun je de meeste afwijkingen of bemerkingen uitsluiten. Er wordt dan naar de bouw en de conditie van het paard gekeken en wordt er een algemeen onderzoek gedaan naar de ademhaling, het hart, de ogen, de benen en de bewegingsvorm. Daarnaast wordt het gebruiksdoel meegenomen in de beoordeling van het paard. Voor de sport kunnen die eisen wat hoger liggen dan voor recreatief gebruik. Daarnaast kun je het paard röntgenologisch laten onderzoeken. Hiermee krijg je meer zekerheid over het inwendige beenwerk, eventueel uitgebreid met de hals- en rugwervels. Lees hier meer over de verschillende soorten keuringen.

Stap 5: Maak duidelijke afspraken

Vergeet niet om vooraf duidelijke afspraken te maken met de verkoper. Denk bijvoorbeeld aan zaken als de betaling, het afhalen of leveren van het paard en de keuring. Maar ook het eventueel overnemen van spullen, de medische geschiedenis en eventuele bemerkingen zijn van belang. Het is handig om deze zaken op papier te zetten in een verkopersverklaring. Een voorbeeld van een verkopersverklaring kun je hier vinden.

Stap 6: Voorlopige dekking

Yes! Je hebt een droompaard gevonden en over een paar dagen wordt hij gekeurd door de dierenarts. Je hebt met de verkoper afgesproken dat het paard naar jouw stal komt, mits de dierenarts groen licht geeft. Het paard moet dus op transport en komt in een nieuwe omgeving terecht. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Dan is het een prettig idee dat hij al verzekerd is en zijn transport onder de dekking valt. Daarvoor biedt EFO Paardenverzekering een voorlopige dekking aan. Via EFO.nl kun je het ‘aanvraagformulier voorlopige dekking’ invullen. Daar vul je jouw persoonlijke gegevens in en die van je nieuwe paard. Vanaf dat moment is het paard direct verzekerd op basis van de voorwaarden van de Calamiteiten-verzekering. Het paard is dan verzekerd voor overlijden of blijvende ongeschiktheid als gevolg van een ongeval. Zorg dus dat je de voorlopige dekking regelt vóórdat het paard vervoerd wordt.

Wanneer je een voorlopige dekking hebt aangevraagd is deze 21 dagen geldig. Binnen deze periode wordt er van je verwacht dat je een verzekeringsaanvraag indient en voor de beoordeling van de aanvraag de noodzakelijke stukken opstuurt. Weet je al precies welke verzekering je wilt hebben? Dan hoef je geen voorlopige dekking aan te vragen en kun je online direct de verzekering van jouw keuze aanvragen.

Stap 7: Kies een verzekering

Je kunt met een voorlopige dekking rustig nadenken welke verzekering je uiteindelijk wilt. Er staat veel informatie over de verschillende basis- en aanvullende verzekeringen op onze website. Twijfel je nog? Ontdek welke verzekering het beste past bij jouw paard en situatie en vul de verzekeringswijzer in. Daarnaast kun je online jouw premie berekenen. Dan zie je eenvoudig en snel hoeveel premie je per maand betaalt.
Wij helpen je ook graag op weg met persoonlijk advies. Je kunt een belafspraak inplannen, maar de inspecteur kan ook bij jou langskomen. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden met je.

Bij EFO vinden we persoonlijk contact en goed advies heel belangrijk. We zijn een paardenverzekeraar zonder winstoogmerk, de klant staat echt bovenaan. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.

Lees meer

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.

zaterdag 1 maart 2025

Per 1 maart 2025 heeft EFO Paardenverzekering een nieuwe directeur. Maak in deze korte video, kennis met Jan Jouke Bouma. 'Onze slogan ‘Samen voor jouw paard’ is iets waar ik me persoonlijk erg in kan vinden en als directeur voor sta.'

donderdag 20 februari 2025

Directeur Henk de Jong gaat EFO Paardenverzekering, na ruim 17 jaar dienstverband, verlaten. Per 1 maart 2025 wordt hij opgevolgd door Jan Jouke Bouma. In deze blog gaan beide heren met elkaar in gesprek over deze wisseling van de wacht en de toekomst van EFO Paardenverzekering. Opvallend genoeg blijken ze behoorlijk wat raakvlakken te hebben.