31 januari 2023

Zo werkt een aankoopkeuring

Goed nieuws: je hebt jouw droompaard gevonden! Het is verstandig om hem voor de aankoop te laten keuren. Maar wat komt daar precies bij kijken? Welke soorten keuringen zijn er en wat heb je nodig om een paard te laten verzekeren bij EFO Paardenverzekering? Ron Esteje, inspecteur Noord- en Zuid-Holland, vertelt je er alles over.  

Ron werkt al 25 jaar als inspecteur bij EFO en is een echte paardenman. “De eerste indruk is erg belangrijk als je een paard voor het eerst gaat bezichtigen. Hoe komt het paard de box uit; oogt hij gezond en zit hij lekker in zijn vel? Heeft hij mooie voeten en een goede stand? Zorg ook dat je goed navraag doet. Had het paard in het verleden al eens koliek, is hij neurotisch of heeft hij stalondeugden? Als het een ruin is: wanneer is hij gecastreerd? Informeer bijvoorbeeld als het paard aparte ijzers draagt, waarom dat zo is. Vraag ook hoe het paard zich laat vervoeren. Dat voorkomt vervelende verrassingen op de dag van de keuring zelf.”

Onderzoeksplicht

Als je een paard gaat kopen heb je een onderzoeksplicht. Daarom is het zeker aan te raden om het paard vooraf te laten keuren. Bovendien kun je je geld maar een keer uitgeven en dan verstandig om op safe te spelen. Je sluit veel risico uit door het paard vooraf te laten keuren door een dierenarts. Hoe uitgebreid je het paard laat keuren ligt grotendeels aan je budget, het gebruikersdoel en de leeftijd van het paard.

Gezondheidsverklaring

Voor een Beperkte paardenverzekering of een Overlijdensverzekering, waarbij de verzekerde waarde van je paard onder de 15.000 euro is, is een door jezelf ingevulde gezondheidsverklaring voldoende. Wil je je paard beperkt verzekeren voor een hoger bedrag, dan moet een dierenarts de gezondheid controleren. Ron: “Veulens en jaarlingen worden vaak beperkt verzekerd. Voor de gezondheidsverklaring is het sowieso verstandig om een dierenarts in te schakelen. Die checkt de longen en het hart. Hij kijkt of het paard geen hartruis heeft. Verder worden de huid, ogen, navel en het bewegingsapparaat gecontroleerd.”

Klinische keuring

Wil je een Beperkte schadeverzekering van 15.000 euro of meer of een Uitgebreide schadeverzekering? Dan moet het paard klinisch zijn goedgekeurd. “Als je een paard koopt, adviseer ik altijd een klinisch rapport. Een goed klinisch beeld is namelijk het allerbelangrijkste wat er is”, vertelt Ron. “Voor een klinische keuring betaal je gemiddeld tussen de 200 en 250 euro, exclusief voorrijkosten. De dierenarts bekijkt eerst het uiterlijk van het paard. Denk bijvoorbeeld aan de voedingstoestand, de stand van de benen en de reflexen van het paard. De arts bekijkt ook de ogen, mond en slijmvliezen.” Met de stethoscoop wordt naar het hart en de ademhaling geluisterd. De rug en hals worden betasten om zo te zoeken naar afwijkingen of gevoelige plaatsen. Bij de staart wordt de staarttonus gecontroleerd. Een slaphangende staart kan namelijk wijzen op ataxie.
De benen worden afgetast en nagekeken op pijnlijke plekken, knobbeltjes, zwellingen en gewrichtsovervulling. Ook de zool en hoeven worden bekeken. “Daarna bekijkt de veterinair het paard op een harde bodem. Eerst in stap, daarna in draf op de rechte lijn en links- en rechtsom op de volte. Ook moet het paard op de zachte volte draven en worden de buigproeven gedaan.” 

Keuringslocatie

Ron tipt om vooraf goed na te denken waar je het paard laat keuren. “Thuis heb je meestal geen harde volte. Alle klinieken beschikken tegenwoordig over een hele mooie accommodatie. Alles is er schoon en overdekt. De dierenarts kijkt in alle rust en paarden worden in deze omgeving niet gestoord. Ik zou wel aanraden om naar de kliniek toe te gaan.”
Sommige praktijken nemen bij een klinische keuring ook bloed af. Dat wordt ingevroren en minimaal zes maanden bewaard. Het bloed kan eventueel op een later moment worden onderzocht op de aanwezigheid van medicatie, mocht daar twijfel over bestaan. 

Röntgenologische keuring

Wil je je paard uitgebreid verzekeren vanaf 4.500 euro en/of ook een (uitgebreide) ziektekostenverzekering afsluiten, dan moet het paard ook röntgenologisch zijn gekeurd. “Zorg dat je vooraf de ijzers eronderuit laat halen. Dan kan de dierenarts de voeten namelijk beter beoordelen. Bij een standaard röntgenonderzoek krijg je meestal rond de 20 foto’s.” Ron krijgt vaak de vraag van klanten of ze alleen het beenwerk moeten laten fotograferen, of bijvoorbeeld ook de rug en hals. “Wil je het paard laten verzekeren voor 15.000 euro of meer, dan heb je ook hals- en rugfoto’s nodig. Als de arts tijdens de klinische keuring iets aparts ziet, dan neemt hij dat vaak al mee. Bijvoorbeeld als een paard een beetje aparte staartdracht of halshouding heeft. Voor de zekerheid worden er dan vaak extra foto’s gemaakt.”

OCD

Een standaard röntgenonderzoek bestaat uit opnames van de ondervoeten, de kogels en sesambeentjes van beide voorbenen. Van de achterbenen moeten de kogels, sprongen en knieën op de foto. De veterinair beoordeelt de foto’s aan de hand van kwaliteitsklassen. De klasse 1 (goed) en 2 (voldoende) worden als acceptabel beschouwd. Krijg jouw paard een 3? Dan heeft hij een verhoogd risico voor de toekomst. Een klasse 4 is onacceptabel. Alle gewrichten moeten vrij zijn van vormveranderingen en losse fragmentjes (OCD). Dit geldt speciaal voor de knie, het kogelgewricht en de sprong. “Tegenwoordig worden veel jaarlingen rond 1,5-jarige leeftijd röntgenologisch gecontroleerd op OCD of OC. Bij deze OC-screening worden de kogel, sprong en knie gefotografeerd.” 

Keuringsrapport

Wil je een paard bij EFO laten opnemen in de verzekering, dan mag het keuringsrapport niet ouder dan drie maanden zijn. “Soms kopen mensen een paard en zit er al een klinisch en /of röntgenologisch rapport bij. Ik zou dan toch adviseren om de klinische keuring over te doen. In twee maanden tijd kan er veel gebeurd zijn”, besluit Ron.

Tips voor de keuring

- Zorg dat je voor een keuring duidelijk afspraken. Voor koper en verkoper moet het vooraf duidelijk zijn wie de keuring betaalt. 

- Oefen het draven op de harde volte thuis al eens. Paarden lopen soms wat voorzichtig als ze voor het eerst op de harde ondergrond bewegen. 

- Het kan zijn dat je paard na het bezoek aan de hoefsmid wat gevoelig loopt. Laat hem dus niet te kort voor een klinische keuring beslaan of bekappen. 

- Rust is tijdens een keuring erg belangrijk. Het is aan te raden om de keuring bij de dierenkliniek te doen.  

- Laat de mond van het paard goed nakijken. Zeker bij een jong paard dat nog aan het wisselen is. 

Wil je meer weten over onze drie basisverzekeringenaanvullende verzekeringen of tijdelijke verzekeringen? Bekijk hier de mogelijkheden!