20 maart 2025

Voorjaarskriebels? Aan de slag!

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

Weer de wei in

Misschien heeft je paard de hele winter in een zandpaddock of kale wei gelopen. Dan is het wel even omschakelen, zo’n volle wei met voedzaam voorjaarsgras. Maak die omschakeling minder groot voor je paard door de dagelijkse periode dat hij in de volle wei staat, langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met een uurtje en maak dat steeds iets langer. Zo kan het spijsverteringsstelsel langzaam wennen aan de verandering in voedingsstoffen.

Pas op na koude nachten

Wist je dat, als het overdag zonnig weer is maar ’s nachts nog koud, het gras heel veel fructaan (suikers) kan bevatten? Ook als het gras nog erg kort is. Het binnenkrijgen van te veel suikers in één keer is niet goed voor je paard, zeker niet als hij gevoelig is voor insulineresistentie of hoefbevangenheid. Het hele voorjaar door bevat gras overigens meer suikers dan in de overige seizoenen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Doe een veiligheidscheck

Loop, voordat je je paard voor het eerst weer in de wei doet, de afrastering goed na. Misschien is er ergens een draadje door of kom je andere zaken tegen, zoals gaten in de grond of planten die ongezond zijn voor paarden. Het kan geen kwaad om ook even de stal en verdere leefomgeving van je paard te checken. Is er niets kapot, steken er geen scherpe stukken uit, kan hij nergens achter blijven hangen en ligt er nergens rommel?

Verhelp voorjaarskriebels

Als je paard met mooi weer lekker buiten staat, is dat een uitgelezen moment om eens lekker grote schoonmaak te houden in en om de stal. Haal spinnenwebben weg, spuit de stal uit en poets vogelpoep weg. Laat je winterdekens wassen en berg ze netjes weg. En vergeet vooral je paard niet: die heeft vast voorjaarskriebels van al dat verharen. Een lekkere poetssessie of grote wasbeurt (met paardenshampoo) vindt hij vast heerlijk.

Help je paard waar nodig een handje

Verharen, wisseling van rantsoen: in het voorjaar gebeurt er van alles voor je paard. Merk je dat hij moeite heeft om daar goed doorheen te komen, help hem dan een handje. Check of hij via het rantsoen alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Eventueel kun je hem ondersteunen met een supplement, lijnzaad of een vitaminepasta. Vergeet ook het ontwormen – in overleg met je dierenarts – niet.

Er op uit!

Het voorjaar is bij uitstek geschikt om lekker op pad te gaan met je paard. Het zonnetje schijnt en er zijn nog geen vervelende vliegen. Maar let op: je paard kan wel eens jolig zijn. Zet veiligheid altijd op de eerste plaats en longeer je paard bijvoorbeeld eerst voordat je erop gaat. Als een buitenrit nog wat spannend is, vraag dan iemand mee op een ervaren paard en zorg ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. Als je het nog niet helemaal vertrouwd, oefen dan eerst situaties, bijvoorbeeld met voorbijrijdend verkeer. Dit geldt ook als je weer op wedstrijd gaat: neem je paard eerst een keer mee naar vreemd terrein, dat is goed voor zowel zijn als jouw vertrouwen.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie. Profiteer direct van onze voorjaars actie!