03 juni 2024
Veel hengsten in Nederland worden gecastreerd. Maar wat gebeurt er tijdens een castratie? Op welke leeftijd kun je dit het beste doen en welke castratiemethoden zijn er? In deze blog vertellen we je er alles over.
Van alle hengsten die er jaarlijks worden geboren, krijgt slechts een klein gedeelte de kans om zich als dekhengst te bewijzen in de fokkerij. De meeste paarden worden voor de sport of recreatie gebruikt en in veel gevallen kiest de eigenaar ervoor om zijn paard te laten castreren. Een ruin is namelijk makkelijker in een groep te houden en hengstengedrag kan lastig zijn in de omgang.
Hengstengedrag wordt veroorzaakt door het mannelijke geslachtshormoon, testosteron. Dit wordt gemaakt in de testikels (de zaadballen). Testosteron zorgt voor het stoere hengstenuiterlijk. Denk aan een zwaardere bespiering, dikkere hals en showgedrag. Maar testosteron kan er ook voor zorgen dat de hengst bijt en snel is afgeleid zodra hij een merrie ziet. In de omgang met mensen en andere paarden kan het ook voor problemen zorgen.
Bij een castratie worden beide testikels volledig verwijderd. Er zijn twee verschillende methodes: een paard kan staand of liggend gecastreerd worden.
Bij een liggende castratie gaat het paard onder volledige narcose in een operatiezaal. Het paard voelt zo niets van de ingreep en er kan veilig en schoon gewerkt worden. Zo heb je de minste kans op complicaties. De meeste dierenartsen werken op deze manier. Een nadeel is de volledige narcose. Dit vereist professionele (na)zorg.
Het is mogelijk om een hengst staand te castreren, thuis in een weiland. Dit gebeurt onder sedatie en lokale verdoving. Bij deze methode is de kans op complicaties groter, doordat het paard nog kan bewegen en er niet volledig steriel kan worden gewerkt. Ook is de ingreep vaak niet volledig gevoelloos, waardoor vervelende situaties kunnen ontstaan.
Daarnaast zijn er verschillende castratietechnieken die de paardenarts kan gebruiken. Dat zijn de onbedekte, halfbedekte en bedekte castratie. Overleg met jouw dierenarts welke methode het beste past bij jouw paard.
De leeftijd waarop een hengst wordt gecastreerd varieert. Veel paarden worden gecastreerd als ze één of twee jaar zijn. Maar het moment van castratie is ook afhankelijk van het hengstengedrag en het seizoen. De meeste hengsten worden in het voorjaar gecastreerd. Ook de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken en de potentie om in de toekomst als dekhengst goedgekeurd te worden, spelen een rol. Soms heeft de eigenaar zulke hoge verwachtingen van een hengst, dat hij eerst wil afwachten of het paard goedgekeurd wordt als dekhengst. Blijkt hij daarvoor toch niet geschikt, dan wordt het dier vaak rond drie of vier jaar gecastreerd.
Het is van belang dat de hengst in goede conditie is. Hij heeft geen infecties, koorts of wormen. De dierenarts zal voor de castratie controleren of beide testikels in de balzak zijn ingedaald en of er geen darmen in de balzak zitten.
Houd de wond droog (spuit het niet af met water). Meet daarnaast de temperatuur van het paard op. Controleer ook dagelijks de zwelling van de balzak. Merk je dat de zwelling toeneemt, of is de lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden? Neem dan contact op met je dierenarts.
Castratie is wereldwijd een van de meest uitgevoerde chirurgische ingrepen bij paarden. In de meeste gevallen verloopt een castratie zonder problemen. Toch kleven er risico's aan een castratie. Een lichte complicatie is bijvoorbeeld een zwelling van de koker of balzak. Maar er kunnen ook ernstige complicaties ontstaan zoals nabloedingen, zaadstrengontsteking (funiculitis) en/of eventratie (buitentreden van darmdelen).
Jazeker! Naast de basisverzekeringen heeft EFO Paardenverzekering ook een aparte verzekering voor het castreren van hengsten. Met een castratieverzekering van EFO Paardenverzekering dek je de risico’s van een castratie af. Onder de dekking valt overlijden en noodzakelijke levensbeëindiging als gevolg van een castratie, maar ook blijvende ongeschiktheid. De castratieverzekering is voor paarden tot en met twaalf jaar. Het uitkeringspercentage is afhankelijk van de leeftijd van je paard. Bij paarden tot vier jaar wordt bij overlijden en blijvende ongeschiktheid 80% uitgekeerd. Bij paarden tussen de 4 en 13 jaar krijg je 100% bij overlijden en 90% bij blijvende ongeschiktheid. Eventuele ziektekosten vallen niet onder de dekking.
Hier vind je het aanvraagformulier. Zorg dat je dat ondertekend en invult. In het aanvraagformulier is een gezondheidsverklaring opgenomen. Die moet door de dierenarts worden ondertekend. Het aanvraagformulier kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 14.00 bij EFO worden ingediend per post of per e-mail. Voor de beoordeling van de aanvraag, moet het formulier minstens 4 uur voor het castratiemoment aangeleverd worden. De verzekering begint op de dag van de castratie en eindigt dertig dagen daarna.
Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact met ons op!