Ruwvoer (gras, hooi en kuil) is het allerbelangrijkste voor paarden. In sommige situaties is het dan ook nodig om je ruwvoer aan te vullen of (deels) te vervangen. Bijvoorbeeld bij onvoldoende of een matige kwaliteit ruwvoer, als je paard moeite heeft met hooi eten (bijv. oude paarden met gebitsproblemen) of mager is en je hem op een gezonde manier wilt laten aankomen.
Luzerne is één van de meest bekende ruwvoeralternatieven in de paardenwereld. Luzerne wordt veel gebruikt als vezelbron om door het krachtvoer te mengen en bevat een laag suikergehalte en hoog eiwitgehalte in vergelijking met hooi. Het bijvoeren van luzerne kan gezond zijn, maar geef maximaal 50% van je ruwvoerdrogestof als luzerne in verband met de scheve calcium-fosforverhouding. Pavo DailyPlus is een luzernemix met hooi en stro en ideaal om met je krachtvoer te mengen, zodat je paard lekker veel kauwt en extra lang over de maaltijd doet.
Als aanvulling op je ruwvoer kun je ook kiezen voor grasbrokken (beter bekend als Heucobs in Duitsland). Grasbrokken, zoals de nieuwe Pavo FibreNuggets, voer je nat en gebruik je als hoogwaardige ruwvoervervanger. Ideaal voor (oudere) paarden met gebitsproblemen en paarden die gevoelig zijn voor stof/ schimmel uit ruwvoer. Ook te gebruiken als ruwvoersnoepje uit de hand!
Een andere belangrijk ruwvoeralternatief is bietenpulp. Naast het beschermen van het maagslijmvlies, heeft bietenpulp nog een aantal belangrijke eigenschappen. Zo bestaat bietenpulp uit zeer gemakkelijk opneembare vezels en heeft het een goede werking op de darmgezondheid. De goede bacteriën die in de blinde- en de dikke darm leven stimuleer je met deze vezel. Daarnaast is het suikergehalte in bietenpulp zeer laag. Pavo SpeediBeet bestaat enkel uit bietenpulp en moet je geweekt voeren. Pavo SpeediBeet is ideaal als gezonde ruwvoervezel voor oudere paarden en/of paarden met gebitsproblemen.
Heb je een paard dat mager is en op een gezonde, veilige manier in gewicht moet aankomen? Dan is het nieuwe Pavo FibreBeet beter geschikt. Pavo FibreBeet is een mix van Pavo SpeediBeet en eiwitten uit luzerne. Het is speciaal ontwikkeld om magere paarden weer perfect in conditie te krijgen en bespiering optimaal te ondersteunen. Pavo FibreBeet moet je ook geweekt voeren.
Ook stro is strikt genomen een ruwvoeralternatief. Een belangrijk voordeel van stro is dat het ook gebruikt kan worden als bodembedekking en paarden hierdoor de gehele dag kleine porties kunnen knabbelen. Stro dient als maagvulling en de vele vezels hebben een positief effect op de bacteriën in het darmkanaal. Stro heeft een zeer lage voedingswaarde. Een groot nadeel van stro is dat wanneer paarden te veel stro eten, ze verstopt kunnen raken en koliek krijgen.
Pavo geeft antwoord op al jouw voedingsvragen. Bekijk hier de 15 meest gestelde vragen én antwoorden over paarden en voeding.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Pavo.