26 februari 2019

Ruwvoer voor je paard aanvullen? Dit zijn de alternatieven!

Ruwvoer (gras, hooi en kuil) is het allerbelangrijkste voor paarden. In sommige situaties is het dan ook nodig om je ruwvoer aan te vullen of (deels) te vervangen. Bijvoorbeeld bij onvoldoende of een matige kwaliteit ruwvoer, als je paard moeite heeft met hooi eten (bijv. oude paarden met gebitsproblemen) of mager is en je hem op een gezonde manier wilt laten aankomen.

Alternatieven voor ruwvoer

1. Luzerne

Luzerne is één van de meest bekende ruwvoeralternatieven in de paardenwereld. Luzerne wordt veel gebruikt als vezelbron om door het krachtvoer te mengen en bevat een laag suikergehalte en hoog eiwitgehalte in vergelijking met hooi. Het bijvoeren van luzerne kan gezond zijn, maar geef maximaal 50% van je ruwvoerdrogestof als luzerne in verband met de scheve calcium-fosforverhouding. Pavo DailyPlus is een luzernemix met hooi en stro en ideaal om met je krachtvoer te mengen, zodat je paard lekker veel kauwt en extra lang over de maaltijd doet.

2. Grasbrokken

Als aanvulling op je ruwvoer kun je ook kiezen voor grasbrokken (beter bekend als Heucobs in Duitsland). Grasbrokken, zoals de nieuwe Pavo FibreNuggets, voer je nat en gebruik je als hoogwaardige ruwvoervervanger. Ideaal voor (oudere) paarden met gebitsproblemen en paarden die gevoelig zijn voor stof/ schimmel uit ruwvoer. Ook te gebruiken als ruwvoersnoepje uit de hand!

3. Geweekte bietenpulp

Een andere belangrijk ruwvoeralternatief is bietenpulp. Naast het beschermen van het maagslijmvlies, heeft bietenpulp nog een aantal belangrijke eigenschappen. Zo bestaat bietenpulp uit zeer gemakkelijk opneembare vezels en heeft het een goede werking op de darmgezondheid. De goede bacteriën die in de blinde- en de dikke darm leven stimuleer je met deze vezel. Daarnaast is het suikergehalte in bietenpulp zeer laag. Pavo SpeediBeet bestaat enkel uit bietenpulp en moet je geweekt voeren. Pavo SpeediBeet is ideaal als gezonde ruwvoervezel voor oudere paarden en/of paarden met gebitsproblemen.

Heb je een paard dat mager is en op een gezonde, veilige manier in gewicht moet aankomen? Dan is het nieuwe Pavo FibreBeet beter geschikt. Pavo FibreBeet is een mix van Pavo SpeediBeet en eiwitten uit luzerne. Het is speciaal ontwikkeld om magere paarden weer perfect in conditie te krijgen en bespiering optimaal te ondersteunen. Pavo FibreBeet moet je ook geweekt voeren.

4. Stro

Ook stro is strikt genomen een ruwvoeralternatief. Een belangrijk voordeel van stro is dat het ook gebruikt kan worden als bodembedekking en paarden hierdoor de gehele dag kleine porties kunnen knabbelen. Stro dient als maagvulling en de vele vezels hebben een positief effect op de bacteriën in het darmkanaal. Stro heeft een zeer lage voedingswaarde. Een groot nadeel van stro is dat wanneer paarden te veel stro eten, ze verstopt kunnen raken en koliek krijgen.

Meest gestelde voedingsvragen

Pavo geeft antwoord op al jouw voedingsvragen. Bekijk hier de 15 meest gestelde vragen én antwoorden over paarden en voeding.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Pavo.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.