23 mei 2023

Het behandelen van een kreupel paard, hoe ver kan je financieel gaan?

Wil je net gaan trainen of op concours gaan, is je paard kreupel! Zelfs het beste paard van stal overkomt het weleens. Soms is het onschuldig en komt hij er met rust vanzelf weer bovenop. Maar wat als het ernstig is? Of als je moet graven om tot de oorzaak en oplossing te komen? Wie gaat dat betalen?

Kreupelheden kunnen door een hoefzweer komen, maar ook door problemen uit de bovenlijn. Zoveel spieren, pezen, banden, ligamenten, botjes en gewrichten, het kan van alles zijn. Voor je het weet, beland je in een molen van behandelingen en therapieën met een bijbehorend pittig kostenplaatje. Is je paard niet verzekerd? Dan sta je er vaak alleen voor, ook financieel. Onderlinge paardenverzekeraar EFO kent het klappen van de zweep en is er om haar leden te helpen. Hieronder vier veelvoorkomende praktijksituaties en de mogelijkheden om jouw rijpaard weer goed aan het lopen te krijgen.

Situatie 1: Ongevallen en spoedeisende hulp

Paarden kunnen wel wat van elkaar hebben maar soms worden er harde trappen uitgedeeld met als gevolg een ernstige open verwonding of botbreuk. Een voorbeeld van een ongeval waarbij onmiddellijk veterinair ingrijpen noodzakelijk is. Is je paard bij EFO aanvullend verzekerd met een Beperkte Ziektekostenverzekering, dan dekt de verzekering niet alleen de behandeling, maar ook de voorrij- en consultkosten van de dierenarts.

Situatie 2: Peesblessures en andere zachte beengebreken

Je paard loopt niet zuiver maar je kan er niet helemaal de vinger op leggen. Je geeft hem rust en gaat na wat het kan zijn. Misschien een recente verandering zoals een ander zadel of een nieuwe hoefsmid? Als je niet weet wat de oorzaak van de kreupelheid kan zijn, is het goed om met de dierenarts een klinisch beeld te vormen om de oorzaak te vinden. Voor dit soort situaties is de aanvullende Uitgebreide Ziektekostenverzekering van EFO. Deze verzekering dekt geen voorrij- en consultkosten (dat is alleen bij spoedeisende hulp) maar wel de kosten voor het maken van het klinische beeld, zoals röntgenfoto’s en voor de behandeling noodzakelijke medicijnen. EFO hanteert geen wachttijden zoals dat soms bij andere verzekeraars het geval kan zijn bij zachte beengebreken.

Situatie 3: Problemen in de bovenlijn of lange termijnproces

Kreupelheden kunnen een dieper gelegen oorsprong hebben, zoals aanhechtingsproblemen in de nek, halsproblemen, kissing spines, blokkades in het SI gewricht, etcetera. Vanuit het klinische beeld kan de dierenarts bepalen welke foto’s en echo’s nodig zijn. Een gerust idee als je paard verzekerd is voor dergelijke kosten.

Is je paard na de gebruikelijke onderzoeken en behandelingen nog steeds kreupel? Onder de aanvullende UitgebreidPlus verzekering vallen de kosten van scans en therapieën die buiten het gebruikelijke vallen. Denk aan CT-scans, MRI, scintigrafie, fysiotherapie, etc.

Situatie 4: Chronische kreupelheden

Hoe graag je het ook wilt voorkomen, het komt weleens voor dat een paard, bijvoorbeeld door slijtage of artrose, niet meer kan functioneren als rijpaard. Heb je een Uitgebreide Schadeverzekering voor je paard afgesloten en wordt hij afgekeurd, dan keert EFO een percentage, afhankelijk van de leeftijd, van de waarde van het paard uit. Dat is natuurlijk even slikken, maar je kan daarmee eventueel wel je dressuurdroom een doorstart geven.

EFO staat klaar om je met raad en daad bij te staan. Niet alleen voor het afdekken van de financiële risico’s, ook voor een luisterend oor en een advies van iemand die met je meedenkt. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een inspecteur uit jouw gebied. De gegevens van de inspecteurs vind je hier.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.