Help mijn paard eet zand!
In de zomermaanden staan paarden over het algemeen meer in de wei of paddock. Hierdoor is de kans dat ze zand eten groter. Te veel zand veroorzaakt een zandophoping in de darmen en dit kan koliek tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig om je paard regelmatig een zandkuur te geven.
Het eten van te veel zand ontstaat op verschillende manieren. Paarden die grazen op korte weides trekken het gras vaak met wortel en al uit de grond, waardoor ze ook het zand opnemen. Het probleem kan ook ontstaan doordat er in de paddock of weide vanaf de grond wordt gevoerd, of er zit zand in het ruwvoer. Er zijn daarnaast paarden die het zand zelf oplikken, door verveling of omdat ze niet lekker in hun vel zitten.
Zandkoliek
Een paard kan wel tegen een klein beetje zand. Dat wordt normaal gesproken door de darmen via de ontlasting afgevoerd. Krijgt je paard te veel zand binnen, dan hoopt dit zich op in het rechtergedeelte van de dikke darm. Dit veroorzaakt problemen, zoals irritatie van de darmwand. Daarnaast kan het tot verstoppingen en koliek leiden. Heeft het paard koliekverschijnselen, wacht dan niet af en bel meteen de dierenarts. Wees extra alert bij de volgende symptomen: lusteloosheid, diarree, vermagering en een opgezette buik. Dit kunnen tekenen zijn dat je paard te veel zand heeft binnengekregen.
Preventief voeren
Pagony Care Zand schoon geef je preventief als kuurtje van zes dagen. Het product bevat Psylliumvezels. Deze plantaardige vezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. Er wordt een gel gevormd dat het zand bindt in het darmkanaal. Dat gaat vrij snel. Dit verdwijnt vervolgens met de mest uit het paard en houdt de darmen schoon. Je voegt het eenmaal daags toe aan het krachtvoer. Voeg dit product niet aan slobber toe, want dan wordt het meteen al plakkerig. En dat moet pas gebeuren als het in het spijsverteringskanaal is. Zorg er wel voor dat je paard altijd voldoende drinkwater tot zijn beschikking heeft.
Voor pony’s is een maatbeker van 100 gram per dag voldoende, paarden mag je 200 gram per dag geven. Het is handig om na afloop van de kuur ter controle een mestmonster te nemen. Dit kan ook ervoor én erna, dan kun je het verschil goed meten.
Zo test je eenvoudig of je paard te veel zand binnenkrijgt:
- Pak met een doorzichtige handschoen een verse, grote hoop mest.
- Trek de handschoen over je hand, zodat de mest erin komt.
- Vul de handschoen vervolgens met water.
- Knijp een beetje in de handschoen om het goed te verdelen.
- Hang de handschoen op en controleer na een uur hoeveel zand erin zit.
- Zit er meer dan een eetlepel zand in de mest, dan verdient het verwijderen van zand uit de darm extra aandacht.
Tips
Naast het preventief toedienen van een zandkuur is het aan te raden om je paard niet te lang in een schrale weide of zanderige paddock te zetten. Voer geen hooi of kuilgras vanaf de grond. Gebruik liever een bestraat gedeelte. Voorkom verveling en zorg dat het paard met een maatje in de wei staat en lekker actief bezig blijft. Zorg ervoor dat er ook altijd voldoende ruwvoer is.
Lees meer
Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.
Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!
De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.
Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!
Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.
Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.
Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!
Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.