09 mei 2023
Is jouw paard gezond? Dit check je eenvoudig met deze 7 punten tijdens een poetsbeurt. Als je dit dagelijks doet, heb je snel in de gaten of er iets aan de hand is met je paard.
Jij kent je paard het beste. Dus als hij zich anders gedraagt dan anders, is er mogelijk iets aan de hand. Is hij alert of juist sloom? Laat hij zijn hoofd veel hangen? Hoe is zijn eetlust? Eet hij goed of lijkt hij geen trek te hebben? Als hij moeite heeft met kauwen, dan zie je dat vooral aan de manier waarop je paard hooi eet. Zie je gekauwde proppen hooi, dan kan je paard last hebben van zijn gebit.
Een paard heeft normaal een ademfrequentie tot 12 keer per minuut. Een paard dat zich niet goed voelt, zal sneller en zwaarder gaan ademen. Je ziet en hoort hem dan zwaar met zijn buik knijpen. Voor de zekerheid kun je de hartslag opmeten. De hartslag kun je op twee plekken meten. Aan de kaak, waar een slagader over het kaakbot heen loopt of door direct op het hart te voelen in de linkeroksel. De hartslag van een gezond paard in rust ligt tussen de 28 en 40 slagen per minuut. Naast een normale frequentie is het ook belangrijk dat de hartslag regelmatig en krachtig is, en dat er geen ruisje op het hart te horen is.
De temperatuur van een paard ligt tussen de 37,0 en 38,2 graden Celsius. Een paard dat koorts heeft, heeft een hogere temperatuur. Een paard kan het ook koud hebben. Niet alleen meet je dan een lagere temperatuur, maar het dier zal ook rillerig zijn en koud aanvoelen. De temperatuur meet je eenvoudig met een ‘mensenthermometer’ die je in de rectum onder de staart van het paard steekt. Waar je op moet letten is, dat de thermometer ver genoeg naar binnen is. Is dit niet het geval, dan zal de temperatuur vaak onder de 37°C zijn. Vergeet ook niet dat het tijdstip van de dag en het seizoen invloed op de temperatuur kunnen hebben.
Een gezonde vacht ziet er glanzend uit. Is de beharing daarentegen dof of pluizig, dan kan dat een teken zijn dat een paard niet gezond is. Check ook je paard op eventuele wondjes, insectenbeten, teken en gevoelige plekken, vooral onder het zadel en singel. Vergeet niet de manen en staart te controleren op schuurplekken in verband met eczeem.
Bij een paard mag wat lichte, heldere vloeistof uit de neus komen. Het wordt een ander verhaal als de uitvloeiing troebel is. In veel gevallen is de uitvloeiing dan geel of wit. Zie je snot, dan is het goed om de temperatuur van je paard op te meten. Heeft je paard een snotneus, maar is de temperatuur goed? Dan kan hij gevoelig zijn voor stof of pollen. Je mag een paard ook niet horen ademen in rust. Dat kan duiden op benauwdheid. Heeft je paard een roze neus, wees dan alert op een verbande neus. Om dat te voorkomen, kun je de neus insmeren met zonnebrandcrème of een neusnetje aan het halster bevestigen.
Tandvlees dat heel bleek is, kan wijzen op bloedarmoede. Ook een erg rode kleur is niet goed. Gezond tandvlees is glad en lichtroze van kleur. Wanneer je op het tandvlees drukt moet dit onmiddellijk zijn roze kleur terug krijgen, wanneer dit langer dan 2 seconden duurt, is er iets aan de hand.
Benen moeten lauw aanvoelen, niet te koud of te warm. Voelen de benen warmer dan normaal, of is één van de benen duidelijk warmer, dan kan er sprake zijn van een ontsteking. Een warmer been kan ook duiden op een blessure. Bel je dierenarts om te overleggen wat je het beste kunt doen. Voel ook de hoeven. Zijn ze heel? Hebben ze geen scheurtjes? En voelt de hoef niet warmer aan dan normaal? Check ook de kootholtes. Deze moeten droog aanvoelen. Voel je korstjes of wondjes, wees dan alert op (beginnende) mok.
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.
Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.