07 november 2023

Dek risico’s af met een castratieverzekering

Heb je een hengst en ben je van plan om hem te laten castreren? Dan is het goed om te weten dat EFO Paardenverzekering een castratieverzekering aanbiedt. In de meeste gevallen loopt een castratie goed af, maar er bestaan toch risico’s. Daar kan Anna de Vries uit Zwolle helaas over meepraten.

Enkele maanden geleden liet Anna de Vries haar tweejarige hengst Portland castreren. “Ik kocht hem als veulen en had hoge verwachtingen van hem. Hij zou mijn toekomstpaard worden. Mijn doel was om hem op te leiden tot dressuurpaard. Afgelopen zomer kwam hij uit de opfok en kort daarna lieten we hem castreren. Dat gebeurde bij een kliniek in de buurt van de pensionstal. De ingreep verliep goed, maar helaas ging het kort daarna mis. Portland kreeg koliekverschijnselen en had een gezwollen scrotum. Uit onderzoek bleek dat hij een liesbreuk had en daarbij de dunne darm werd afgesnoerd. We besloten om hem direct hieraan te laten opereren, maar hij bleek hij niet meer te redden. Zijn darmen waren al helemaal aan het afsterven. Portland is toen ingeslapen”, vertelt Anna.

EFO Paardenverzekering

Anna had Portland verzekerd bij EFO Paardenverzekering. “Ik had een castratieverzekering afgesloten en daar was ik achteraf blij om. Ik krijg Portland er natuurlijk niet meer mee terug, maar ik heb nu wel een potje waarmee ik in de toekomst een ander paard kan kopen. Het contact met EFO is mij ook goed bevallen. De medewerkers van EFO hebben alles snel afgehandeld. Binnen een paar dagen stond de vergoeding op mijn rekening.”

Complicaties

Schadebehandelaar Hendrike ter Heide vertelt: “Een castratie verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. Een dierenarts doet er uiteraard alles aan om zo goed mogelijk voor het paard te zorgen, maar bij elke operatie bestaan er risico’s.” Een lichte complicatie is bijvoorbeeld een zwelling van de koker of balzak. Maar er kunnen ook ernstige complicaties ontstaan zoals nabloedingen, zaadstrengontsteking (funiculitis) en/of eventratie (buitentreden van darmdelen).

Castratiemethodes

Een paard kan staand of liggend gecastreerd worden. “Bij een liggende castratie gaat het paard onder volledige narcose in een operatiezaal. Het paard voelt zo niets van de ingreep en er kan veilig en schoon gewerkt worden. Zo heb je de minste kans op complicaties. De meeste dierenartsen werken op deze manier.” Een nadeel is de volledige narcose. Dit vereist professionele (na)zorg. “Sommige dierenartsen castreren hengsten thuis in een weiland. Daarbij wordt het paard staand gecastreerd. Dit gebeurt onder sedatie en lokale verdoving.” Bij deze methode is de kans op complicaties groter, doordat het paard nog kan bewegen en er niet volledig steriel kan worden gewerkt.

Dekking

Met een castratieverzekering van EFO Paardenverzekering dek je de risico’s van een castratie af. “Onder de dekking valt overlijden en noodzakelijke levensbeëindiging als gevolg van een castratie, maar ook blijvende ongeschiktheid”, legt Hendrike uit. De uitkeringspercentages zijn afhankelijk van de leeftijd van het paard. “Bij paarden tot vier jaar wordt bij overlijden en blijvende ongeschiktheid 80% uitgekeerd. Bij paarden tussen de 4 en 13 jaar krijg je 100% bij overlijden en 90% bij blijvende ongeschiktheid. Eventuele ziektekosten vallen niet onder de dekking.” De castratieverzekering is er alleen voor paarden tot en met twaalf jaar.

Castratieverzekering afsluiten

Wil je voor jouw hengst een castratieverzekering afsluiten? “Daarvoor hebben wij een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier nodig. Dat kun je vinden op onze website, EFO.nl. In het aanvraagformulier is een gezondheidsverklaring opgenomen. Die moet door de dierenarts worden ondertekend.” Het aanvraagformulier kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 14.00 bij EFO worden ingediend per post of per e-mail. Voor de beoordeling van de aanvraag, moet het formulier minstens 4 uur voor het castratiemoment aangeleverd worden. “Je bent zelf vrij om te kiezen welke dierenarts de castratie uitvoert. De castratieverzekering is geldig voor alle erkende dierenartsen in Nederland.” De verzekering begint op de dag van de castratie en eindigt dertig dagen daarna. “Stel dat er na 28 dagen nog complicaties optreden die aantoonbaar zijn veroorzaakt door de castratie, dan valt dit gewoon onder de dekking van de verzekering.”

Wil je meer weten over het castreren van een hengst? Hier vind je meer informatie. Of sluit de castratieverzekering direct af.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.