16 april 2018

Aquatraining

Aquatraining wordt tegenwoordig steeds vaker met succes ingezet bij zowel training als revalidatie van (sport)paarden. De aquatrainer biedt met de juiste professionele begeleiding een ideale mogelijkheid om maatwerk in een trainingsprogramma of revalidatietraject te ondersteunen, doordat o.a. trainingsfrequentie, snelheid van de loopband en de waterhoogte per paard zijn af te stemmen.

Met behulp van een hartslagmeter wordt het paard tijdens de training gemonitord. De meeste paarden verdragen een aquatraining gelukkig goed. Mocht het paard toch erg gespannen zijn, dan kan er gekozen worden voor een lichte sedatie.

Inzet tijdens de training

Bij een gezond paard wordt aquatraining met name ingezet voor:
 
Verbeteren beweeglijkheid gewricht
De aquatrainer heeft een positieve invloed op de beweeglijkheid van de benen en de wervelkolom. Zo nemen bijvoorbeeld de zijwaartse beweging en rotatie van de wervelkolom toe naarmate de waterhoogte toeneemt en wordt ook de bewegingsuitslag van kogels, voorknie en sprong groter.

Verbeteren balans en coördinatie
De aquatrainer stimuleert de proprioceptie (terugkoppeling van het zenuwstelsel) door o.a. de sensatie van het water, waarmee balans en recht gerichtheid verbeterd kunnen worden. 

Verbeteren kracht
Hoe hoger het waterniveau, hoe meer tegendruk. Door de tegendruk van het water is meer spierkracht nodig van met name de spieren in het bovenbeen. Het paard traint ook zijn core-spieren, omdat het de stabiliteit in de beweging moet bewaren. De opwaartse druk van het water zorgt bovendien voor een verminderde belasting van pezen en gewrichten.

Conditietraining
Aquatraining betreft meer een krachttraining dan een cardio-training en heeft daardoor een minder grote invloed op de conditie/het uithoudingsvermogen van een gezond paard. Uiteraard heeft een paard met een slechte conditie hier wel baat bij.

Inzet tijdens revalidatie

Aquatraining wordt in revalidatietrajecten veelvuldig en met een positief resultaat ingezet bij paarden met peesblessures, artrose en rugproblemen. Door middel van aquatraining kan men het paard gecontroleerd beweging geven en de volgende punten weer op peil te brengen:

Gecontroleerde beweging
Het paard kan tijdens de aquatraining zijn energie op een gecontroleerde manier kwijt.

Verminderen belasting
Hoe hoger het water, hoe meer opwaartse druk, hoe lager de belasting van lichaamsdelen onder het water niveau. Het paard moet wel meer spierkracht gebruiken bij hoog water, wat ook een negatief effect kan hebben. Zeker in een vroeg stadium van het revalidatietraject moet men voorzichtig omgaan met de waterhoogte. 

Verminderen pijn
De (hydrostatische) druk van het water stimuleert huidzenuwen die weer pijnzenuwen blokkeren. Bij dikke benen door oedeem (vocht tussen de cellen) wordt het vocht door deze druk weer de cellen ‘ingeduwd’, waarbij de benen ook gekoeld worden door het koude water.

Herstellen mobiliteit gewricht
Aquatraining vergroot de beweeglijkheid van de verschillende gewrichten (benen, wervelkolom).

Verbeteren van balans en coördinatie
Bij lichte coördinatieproblemen is aquatraining met vrij lage waterhoogte en bandsnelheid geschikt om de proprioceptie van het paard te trainen. Bij ernstige coördinatieproblemen is het risico op vallen te groot en is aquatraining ongeschikt.

Herstellen kracht
Bij een blessure zijn vaak de stabiliteitsspieren langs de wervelkolom afgenomen. Aquatraining kan helpen bij het (specifiek) trainen van de core-/stabiliteitsspieren.

Hoger water is dus niet altijd beter voor het paard. Uit onderzoek blijkt dat bij verschillende waterhoogtes een andere manier van bewegen hoort. Een verkeerd gebruik van de aquatrainer kan dan ook blessures verslechteren of zelfs veroorzaken. Het is belangrijk dat het paard goed is onderzocht en geen andere onderliggende ziekte of blessure heeft. Professionele begeleiding (dierenarts, fysiotherapeut) bij het gebruik van de aquatrainer is dan ook essentieel.

Vermoed je een blessure bij je paard? Aarzel dan niet en neem contact op met je paardenarts!

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Aquatraining bij paarden op Paardenarts.nl van Morgan Lashley, paardenarts en chiropractor.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.