28 november 2024

Winters probleem: stalbenen

In de winter staan paarden vaak meer op stal. Helaas kan dit ook leiden tot typische winterproblemen, zoals stalbenen. Wat is dit en hoe los je het op? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat zijn stalbenen?

’s Avonds lijkt er niets aan de hand, maar de volgende ochtend heef je paard twee dikke achterbenen. Na wat bewegen is het vocht afgevoerd en zijn de benen weer dun. Dit is een typisch voorbeeld van stalbenen.

Waardoor worden stalbenen veroorzaakt?

Stalbenen ontstaan als het paard langere tijd op stal heeft gestaan. In het paardenlichaam worden lichaamsvloeistoffen aan- en afgevoerd via bloedvatenstelsel en lymfevatenstelsel. Als er meer vocht wordt aangevoerd dan afgevoerd, ontstaat er een ophoping. Dit komt voort uit een onbalans in de bloedvaten en/of lymfestelsel. Stalbenen zie je meestal aan de achterbenen. De benen zijn vooral dik, maar voelen niet warm.
Dikke benen kunnen ook komen door een dieperliggende oorzaak, zoals een virusinfectie, blessure of onderhuidse ontsteking. Bij een ontsteking of virusinfectie voelen de benen vaak ook warmer. Bovendien verdwijnt de zwelling dan niet (volledig) na wat beweging. Houdt je paard dikke benen na een rondje stappen over harde ondergrond en houdt dit probleem een aantal dagen aan, vraag dan een dierenarts om advies.

Wat kun je doen tegen stalbenen?

Paarden zijn van nature gemaakt om de hele dag een beetje in beweging te zijn. Zet je paard niet te lang op stal, ook niet in de winter. Voor de fysieke en mentale gezondheid is vrije beweging superbelangrijk. In beweging komt de circulatie weer op gang en kan overtollige vocht worden afgevoerd. Daarnaast zorgt bewegen voor stimulatie van de darmen en voorkom je stalondeugden.  
Kortom, voor een paard met stalbenen is het advies: bewegen, bewegen en nog eens bewegen! Zorg dat je paard meerdere keren per dag de stal uit komt voor vrije beweging in de wei of paddock,  training, grondwerk of een wandeling.

Welke voeding kun je geven?

Vaak wordt er gezegd dat stalbenen worden veroorzaakt door te veel eiwit in de voeding. Voedingstechnisch is dit niet bewezen. Toch is het wel van belang om goed op het rantsoen te letten als je paard last heeft van stalbenen. Verkeerde voeding kan namelijk veel afvalstoffen veroorzaken en hierdoor krijgt het paard dus eerder last van dikke benen. Overleg met de dierenarts of voedingsdeskundige welke voeding het beste past bij jouw paard.
Wees sowieso terughoudend met kuilgras. Dat kan wisselend van kwaliteit zijn en veel eiwit bevatten. Als je denkt dat je paard hier gevoelig voor is, kun je hem beter langstengelig hooi voeren. Vermijd ook eiwitrijk gras en wees voorzichtig met hooi of kuilvoer van een zwaar bemest weiland.
Voer een paard dat gevoelig is voor stalbenen niet allerlei extraatjes, zoals appels, snoepjes en brood. Die kunnen namelijk ook belastend werken op het lichaam en de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam verhogen.

Wat kun je nog meer doen?

Heeft je paard er een flinke training opzitten? Spuit na afloop de benen af met water om de kans op stalbenen te verkleinen. Van kruiden als brandnetel, kleefkruid en paardenbloem wordt beweerd dat ze helpen bij de ondersteuning van afvalstoffen en vocht uit het lichaam. Ook lymfedrainage kan een positieve invloed hebben.

Twijfel je over het welzijn van je paard raadpleeg dan altijd een professional!

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jou premie.