10 juni 2023
Paarden weten van nature heel goed welke planten giftig zijn en welke niet. Vaak hebben giftige planten een hele vieze smaak of textuur. Toch is het paardeninstinct niet helemaal feilloos en gaat het weleens mis. In deze blog vertellen we je er meer over.
Door het inkuilen of hooien herkennen paarden giftige planten soms niet meer. Omdat de plant dan gehakseld wordt, droogt deze en verdwijnt de vieze smaak. Hoeveel schade zo’n plant dan veroorzaakt, hangt af van de conditie van het paard en hoeveel hij van de plant heeft gegeten. Momenteel zijn er ongeveer 80 Europese plantensoorten die giftig zijn voor paarden. In dit artikel zoomen we in op de bekendste soorten.
Jacobskruiskruid is een zeer gevaarlijke plant voor paarden. Het smaakt bitter en wordt in de weide normaal gesproken niet gegeten. Maar als het wordt ingekuild of gehooid, blijft het gif alkaloïden werken. Dat kan leiden tot leverbeschadiging. Vergiftigde paarden worden eerst ziek: ze zijn loom, verliezen gewicht, hebben diarree en geen eetlust. Ze drinken veel en krijgen verschijnselen die op zonnebrand lijken. Op lange termijn kunnen ook het hart en centrale zenuwstelsel worden aangetast en ontstaan er coördinatiestoornissen en onrustige bewegingen.
Of je paard nu verse of gedroogde Buxus eet: beide varianten zijn supergiftig! Binnen een half uur na het eten van buxus kan het paard al komen te overlijden vanwege ademstilstand. De gifstof buxine kan verder koliek, diarree, trillen, een wankele gang en verlamming van het centrale zenuwstelsel veroorzaken.
Bastaardklaver komt vaak voor op zure weilanden. Het blijft ook in kuilvoer en hooi giftig. Het veroorzaakt leverschade en fotosensibilisatie.
Onderstaande planten groeien veel in sloten, bermen en akkers. Pas op dat jouw paard er tijdens een buitenrit geen hapje van neemt!
De wortelstok en jonge bladeren zijn de meest giftige delen van deze plant. Adelaarsvaren blijft ook in de gedroogde variant giftig. Symptomen van adelaarsvaren zijn onder meer: gewichtsverlies, wankelen, slechter lopen, wijdbeens staan en spiertrillingen. In een vergevorderd stadium veroorzaakt het verlamming.
Bitterzoet zie je vaak als klimplant in struiken en hagen. De giftige stof zit in de zaden en onrijpe bessen. Hierdoor wordt het slijmvlies van de mond, stokdarm en maagdarmkanaal aangetast. Andere symptomen zijn nierproblemen en slapte.
Een vergiftiging door Heermoes, ook wel Paardenstaart genoemd, kan hersenschade veroorzaken. Een heermoesvergiftiging herken je onder meer aan een verhoogde prikkelbaarheid, wankelen, verlamming van de achterhand en omvallen. Heermoes is in gedroogde vorm minder giftig dan in de weide, maar kan desondanks ernstige schade aanrichten.
Nachtschade zie je veel in weilanden en op bouwlanden. De onrijpe bessen bevatten een giftige stof die bloedcellen afbreekt en voor darmirritatie zorgt.
Deze plant groeit in drassige gebieden, zoals bij de sloot of in het veen. Zelfs een klein stukje wortel van de Waterscheerling kan al dodelijk zijn. Bij een vergiftiging door deze plant kunnen de volgende ziekteverschijnselen optreden: krampen, versnelde ademhaling en pols, wijde pupillen en koliek.
Vermoed jij dat jouw paard een giftige plant heeft gegeten? Twijfel geen seconde en bel meteen de dierenarts! Sommige planten kunnen namelijk voor acute problemen zorgen. Het is belangrijk voor de diagnose en behandeling dat je weet welke plant het was en hoeveel je paard daarvan heeft gegeten. De dierenarts kan zo snel starten met de juiste behandeling.
Helaas is vergiftiging niet altijd 100% te voorkomen. Wel kun je zelf extra alert zijn op de volgende zaken:
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. Wij bieden veel mogelijkheden om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.