24 april 2024
Het voorjaar is een heerlijke tijd om er lekker op uit te gaan met je paard. Veel ruiters en menners komen tijdens een buitenrit ook op de openbare weg. En of je nu in het zadel zit, naast je paard loopt of op de bok zit, volgens de Nederlandse verkeerswet vallen ruiters en koetsiers onder dezelfde categorie als automobilisten en fietsen. Het zijn allemaal bestuurders. Dat betekent dat je ook die rechten en plichten hebt. In deze blog zetten we de belangrijkste vragen over verkeersveiligheid op een rijtje.
Is er een ruiterpad? Gebruik die dan. Ligt er geen ruiterpad, blijf dan zoveel mogelijk rechts op de rijbaan. Het liefst in de berm, want stoepen, voetpaden, fietspaden en fietsstroken zijn niet voor ruiters en menners bedoeld. Dat geldt eveneens als je naast het paard wandelt. Ook belangrijk om te weten: als je op de rijbaan bent, mag je niet naast elkaar rijden.
Rechts heeft altijd voorrang, tenzij het anders wordt aangegeven. Deze regel geldt voor alle bestuurders en dus ook voor menners en ruiters.
Ook bij het afslaan is het belangrijk dat je je aan de verkeersregels houdt. Een ruiter moet net als een fietser zijn hand uitsteken als hij van richting verandert. Zorg dat je op tijd over je schouder kijkt om te zien of er geen verkeer achter of naast je rijdt. Geef richting aan door je arm op schouderhoogte uit te steken, sorteer voor als dat kan en kijk vlak voor het afslaan nogmaals over je schouder. Ben je met een groepje ruiters op pad? Stel de paarden dan naast elkaar op en probeer gezamenlijk over te steken. Zo voorkom je dat jouw paard onrustig wordt als zijn maatje al aan de andere kant van de weg is en hij niet. Als een koetsier naar rechts wilt, moet hij zijn rechterarm uitsteken. Gaat hij naar links, dan moet hij dit aangeven door met de zweep in de rechterhand boven het hoofd naar links te wijzen.
Een goede voorbereiding is het halve werk en draagt natuurlijk bij aan een veilige buitenrit! Is jouw paard nog niet gewend aan het verkeer of ben je zelf onervaren of onzeker? Ga dan niet zomaar de weg op. Zoek hulp en oefen eerst op eigen terrein. Boots verschillende verkeerssituaties na en stap bijvoorbeeld eens naast een fietser, auto, scooter of tractor op. Ga de eerste keren ook zeker niet alleen op pad. Zorg daarnaast voor je eigen veiligheid en draag een goedgekeurde veiligheidshelm. Houd er ook rekening mee dat je in het donker en bij slecht zicht goed verlicht bent.
Het is mogelijk om via de KNHS je Ruiterbewijs of Menbewijs te halen. Dat is vergelijkbaar met wat het rijbewijs is voor automobilisten en zeker een aanrader! Als je dit gehaald hebt, toon je als ruiter of menner aan dat je verantwoord met het paard om kunt gaan. Je hebt de basis goed onder de knie en kunt veilig op de openbare weg en in de natuur rijden. Daarnaast heb je geleerd hoe een paard goed verzorgd moet worden. Ook ben je met een Ruiterbewijs en Menbewijs verzekerd van een complete dekking voor zowel ongevallen, WA én rechtsbijstand tijdens het beoefenen van de paardensport. Dit geldt dus ook wanneer je met je paard in het verkeer rijdt.
Een ongeval met een paard is nooit uit te sluiten. Ook niet in het verkeer. Je kunt er wel voor kiezen om je paard voor deze risico’s te verzekeren met een aanvullende ziektekostenverzekering. EFO Paardenverzekering biedt hiervoor verschillende opties, zoals de Ziektekostenverzekering Beperkt. Hiermee is je paard verzekerd voor ziektekosten die gemaakt worden als gevolg van een acuut verlopende ziekte of een ongeval. De Ziektekostenverzekering Basis gaat een stap verder en vergoed alle ziektes, maar natuurlijk ook ongevallen. Daarnaast bieden we de Ziektekostenverzekering Uitgebreid aan. Bij deze aanvullende verzekering worden ook kreupelheden vergoed.
Tot slot is er de Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus. Die vergoedt ook een aantal bijzondere behandel- en onderzoekmethoden, zoals de MRI-scan, CT-scan of shockwavetherapie. Moet je paard op de kliniek blijven? Bij alle ziektekostenverzekeringen worden de stalling- en verpleegkosten tot 30 dagen vergoed.
Benieuwd wat EFO Paardenverzekering voor jou kan betekenen? Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.
Lees ook: Veilig buitenrijden | EFO