21 april 2023

Plotseling kreupel? Grote kans op een hoefzweer!

Dat is schrikken! Jouw paard komt ineens op drie benen zijn stal uit. Maar het been is niet dik en er zitten ook geen steentjes in de hoef. Bij zo’n plotselinge kreupelheid is een hoefzweer vaak de boosdoener. Wat is dit en hoe kun je het behandelen en voorkomen?

De naam zegt het eigenlijk al. Een hoefzweer is een ontsteking van de hoef. Van de hoeflederhuid om precies te zijn. Een hoefzweer kan ontstaan door een bacteriële infectie van buitenaf. Bijvoorbeeld doordat het paard op iets scherp is gaan staan of door steentjes of vuil in zijn hoef. Vernagelen kan ook een rol spelen. De oorzaak kan ook vanuit het lichaam zelf komen. Bijvoorbeeld door een kneuzing in de hoef, verstoorde hormoonhuishouding of problemen met de voeding.

Pijnlijk

Een hoefzweer is verreweg de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij het paard. De ontsteking van de hoef is in feite een beschermende reactie op beschadiging van weefsel en / of lichaamsvreemde stoffen. Het lichaam stuurt meer bloed naar deze plaats en witte bloedcellen ruimen het beschadigd weefsel of de lichaamsvreemde stoffen op. De hoef is echter een harde, gesloten structuur. Hierdoor kan de ontsteking, die in de diepere structuren van de hoef zit, zich geen uitweg vinden. Het gevolg: de druk in de hoef stijgt, er ontstaat pus en de voet wordt erg pijnlijk. Sommige paarden belasten hun voet niet of nauwelijks en komen op drie benen de stal uit. De hoef kan warm en gezwollen zijn en je kunt een duidelijke polsslag in de kootholte voelen, maar dat is lang niet altijd zo. Het ene paard loopt bij een hoefzweer acuut kreupel, terwijl het bij het andere paard maanden duurt voordat het tot kreupelheid leidt.

Behandeling

Een vakkundige smid of dierenarts kan een hoefzweer goed herkennen. Hij haalt de druk van de zoolzweer af, door hoorn weg te snijden tot het punt waar de ontsteking zich bevindt. Zo kan het ontstekingsvocht eruit. Dat geeft het paard al direct verlichting. Meestal loopt hij vanaf dat moment al bijna niet meer kreupel. De dierenarts of hoefsmid desinfecteert de hoef ook. In sommige gevallen wordt de hoef enige tijd verbonden om de zoolzweer te laten herstellen.
Het kan voorkomen dat de hoefzweer nog niet rijp genoeg is of zich een weg baant naar de kroonrand. In dat geval kan Badedas of soda helpen. De hoef gaat dan een paar keer per dag in een emmer met warm water met soda of Badedas. Er kan ook worden gewerkt met een nat verband om de hoef of een zak waar de hoef wordt ingezet. Door het weken wordt de hoef zacht en kan de zweer makkelijker naar buiten. Vaak kan de dierenarts of hoefsmid na enkele dagen de zweer alsnog opensnijden.

Meer risico

Heeft jouw paard een dunne zool? Of barstjes of scheurtjes in zijn hoeven? Dan heeft hij meer kans op een hoefzweer. Dat geldt uiteraard ook voor een paard met slecht onderhouden hoeven. Een paard dat veel in een natte weide staat, kan eerder een hoefzweer oplopen, omdat vuil makkelijker de week geworden hoef binnendringt. Daarnaast speelt slechte stalhygiëne een rol bij het ontstaan van een zoolzweer. Wist je dat een hoefzweer vaker voorkomt bij paarden die op zaagsel of houtkrullen staan, dan bij paarden die op stro staan? Heeft jouw paard vaker last van hoefzweren? Zet hem dan preventief op stro en houdt de stal en de hoeven schoon en droog.

Extra tips:

- Is je paard ineens stokkreupel? En zie je geen verwonding of dik been? Bel de dierenarts of hoefsmid om te laten controleren of het hoefzweer is.

- Zorg voor een schone stal met droge bodembedekking. Stro heeft de voorkeur.

- Krab iedere dag voor en na het rijden de hoeven van je paard. Zo verwijder je steentjes en vuil.

- Ontstaat er een scheurtje in de hoef? Laat deze dan meteen uitsnijden door de hoefsmid.

- Voorkom dat de hoeven uitdrogen, waardoor ze gaan brokkelen. Hierdoor kunnen er makkelijker bacteriën van buitenaf in de hoef komen. 

- Heeft jouw paard vaker hoefzweren? Ga samen met je hoefsmid of dierenarts op zoek naar de oorzaak. Kijk bijvoorbeeld naar huisvestiging en voeding.

- Volledige boxrust is niet goed voor de genezing van een hoefzweer. Bovendien kan het voor andere problemen zorgen, zoals stress of terugval in conditie. Zorg dus dat je paard in beweging blijft.

- Laat je paard niet te lang in een drassige weide staan. Zorg dat er buiten ook een droge plek voor hem is.

- Zorg dat de hoefsmid je paard regelmatig bekapt of beslaat. Dit werkt preventief tegen hoefzweren.

Verzekering

Wacht niet tot een hoefzweer ‘vanzelf weer overgaat’. Bel direct de dierenarts of hoefsmid. Wanneer er niks wordt gedaan aan een hoefzweer, kan dit leiden tot andere problemen. Zoals een losse wand of een ontsteking van het hoefbeen. Bovendien is de zweer erg pijnlijk voor je paard. Hij zal zijn been niet willen belasten en zo ontstaat overbelasting van de andere benen.

Heb je bij EFO de Ziektekostenverzekering Uitgebreid afgesloten? Dan krijg je 80% van de medische kosten vergoed als je paard een hoefzweer heeft. Wel zo prettig! Dit is een uitgebreid vergoedingspakket voor noodzakelijke medische behandeling van aandoeningen (waaronder ziektes, kreupelheid en peesblessures).

Kies jij voor Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus? Dat is het meest uitgebreide vergoedingspakket met onder andere een vergoedingsregeling voor alternatieve geneeswijzen en bepaalde therapieën. Daarvoor geldt dezelfde vergoeding bij een hoefzweer.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.