14 maart 2023
Ieder paard hoest wel eens een keer. Dat is niet meteen reden tot paniek. Maar als een paard langere tijd hoest, is er vaak meer aan de hand. In samenwerking met een dierenarts zetten wij de meest voorkomende luchtwegproblemen op een rij.
Een gezond paard hoest niet en heeft geen snotterige neus (behalve wat waterig vocht). Merk je een van de volgende symptomen bij je paard? Dan kan dit wijzen op een luchtwegprobleem.
De luchtwegen van het paard kun je onderverdelen in de voorste luchtwegen en de diepe luchtwegen. De voorste luchtwegen zijn de neusgangen, keel, luchtzakken en luchtpijp. Ze spelen een belangrijke rol in het filteren en opwarmen van de lucht voordat het in de longen terechtkomt. Daarnaast zijn ze belangrijk voor de afweer van het paard. In de voorste luchtwegen kun je de volgende problemen tegenkomen:
Er bestaat ook aandoeningen aan de voorste luchtwegen die niet worden veroorzaakt door een virus of bacterie. Neem bijvoorbeeld cornage. Dat is een verlamming van de stemband, meestal de linker stemband. Door de verlamming hangt deze stemband slap en blokkeert voor een deel de ingang van de luchtpijp. Met name als er tijdens inspanning meer lucht naar de longen moet, hoor je bij het inademen een typisch, fluitend geluid. In ernstige gevallen wordt er te weinig lucht naar de longen gebracht en kan er een zuurstoftekort ontstaan.
Hoor je bijgeluiden bij je paard? Schakel dan altijd een dierenarts in. Dit kan ook wijzen op een afwijking aan het zachte gehemelte of ander kraakbenen (zoals het strotklepje).
Het zeefbeen zit achter in de neus en is bedoeld om de ingeademde lucht op te warmen, te bevochtigen en stofdeeltjes weg te vangen. Er zijn paarden die een zwelling krijgen aan het zeefbeen. Dat zorgt voor herhaaldelijke bloedingen, vaak uit één neusgat. In ergere gevallen stinkt de neus ook. Waarom sommige paarden aan deze afwijking lijden is nog niet bekend. De zwelling kan behandeld worden door middel van een chirurgische ingreep of door het inspuiten van de zwelling via de endoscoop.
Sommige luchtwegproblemen worden veroorzaakt door een ontsteking of schimmelinfectie in de luchtzakken. Zo’n schimmelinfectie is zeer gevaarlijk. In eerste instantie zal de schimmel groeien zonder dat het paard er iets van voelt en de eigenaar er iets van merkt. De meeste paarden krijgen wat neusvloei. Het belangrijkste, meest typische symptoom, is het optreden van neusbloedingen. Als deze aandoening niet op tijd wordt ontdekt, kan het voor een paard fataal aflopen.
Onder de diepe luchtwegen vallen de bronchiën, bronchiolen en longblaasjes. In de longblaasjes vindt gasuitwisseling plaats: zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in het bloed en de afvalgassen, waaronder CO2, verlaten via de longblaasjes het paardenlichaam. In de diepe luchtwegen zien we de volgende problemen:
Acute luchtweginfectie wordt meestal door een virusinfectie veroorzaakt en soms komt hier nog een bacteriële infectie bovenop. De symptomen die je paard laat hierbij laat zien zijn: sloom en lusteloos, koorts, hoesten, neusuitvloeiing, benauwdheid. De behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmers, soms antibiotica en eventueel een slijmoplosser.
Paarden met astma reageren overgevoelig op stof of andere deeltjes (pollen, schimmels, mijten) uit de omgevingslucht. Dit veroorzaakt een steriele ontsteking, waardoor er veel slijm in de luchtwegen ophoopt en er een vernauwing van de luchtwegen optreedt. Bij astma kun je de volgende symptomen zien: een versnelde ademhaling, neusuitvloeiing, een langere hersteltijd na inspanning, hoesten en in ernstige gevallen moeite met ademhalen/benauwdheid. Na verloop van tijd kan er blijvende schade in de longen ontstaan.
Door een afwijking in de bloeddruk langs de longblaasjes, kunnen de longblaasjes knappen. Dit noem je een longbloeding. Daarbij kan er bloed vrijkomen in de longen en in sommige gevallen zelfs in de neus.
Twijfel je over de gezondheid van jouw paard? Neem luchtwegproblemen altijd serieus en laat je paard tijdig nakijken door een dierenarts. Een aantal preventieve tips:
Natuurlijk hoop je dat jouw paard nog heel lang fit en gezond blijft. Toch zijn er altijd risico’s. EFO Paardenverzekering is er dan voor jou! Luchtwegproblemen worden vergoed onder zowel de Ziektekostenverzekering Uitgebreid als Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus.
Van de gemaakte kosten wordt 80% vergoed. Consult- en visitekosten worden hierbij niet vergoed. Wil je meer weten over onze verschillende verzekeringen? Onze inspecteurs geven je graag persoonlijk advies. Neem contact op!