13 februari 2024
Op stal zie je meteen dat het helemaal mis is. Je paard ligt te rollen, is flink aan het zweten en erg onrustig. Alle alarmbellen gaan direct af. Hij heeft koliek! Je belt gelijk de dierenarts en hoopt dat die jouw paard kan helpen. Maar hoe zit het financiële kant van dit verhaal? Wat kost een koliekoperatie en wie betaalt de dierenartskosten als het paard verzekerd is? In deze blog leggen we dit uit aan de hand van verschillende kolieksituaties.
Koliek is een uiting van (buik)pijn. Koliekverschijnselen ontstaan meestal door darmproblemen. De symptomen wisselen en de oorzaak en de ernst zijn niet altijd meteen duidelijk. Vermoed je dat je paard koliek heeft? Neem altijd zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Die kan een milde vorm van koliek vaak goed behandelen met een pijnstiller en een darmontspanner. Bij ernstige koliek kan de dierenarts adviseren naar de kliniek te gaan voor meer onderzoek en wellicht een operatie. Bij koliek zijn er dus verschillende situaties mogelijk. Hieronder behandelen we vier voorbeelden.
De dierenarts ziet geen andere optie dan een koliekoperatie. Houd er rekening mee dat een koliekoperatie gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000 kost. Bovendien komen hier nog extra kosten bij. Je paard zal na de operatie namelijk een tijdje op de kliniek moeten blijven voor een goede herstelbehandeling. Dit zijn dus flinke bedragen, die niet iedere paardeneigenaar kan ophoesten. Gelukkig kun je je voor dit soort risico’s verzekeren. EFO Paardenverzekering biedt vier verschillende ziektekostenverzekeringen aan: Ziektekostenverzekering Beperkt, Ziektekostenverzekering Basis, Ziektekostenverzekering Uitgebreid of Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus. Die kun je combineren met een van onze drie basisverzekeringen. De ziektekostenverzekeringen vergoeden 80% van de onder de dekking vallende dierenartskosten.
Goed om te weten: EFO Paardenverzekering maakt geen verschil tussen eerste- en tweedelijns dierenartsen. Dit betekent dat zowel de kosten van je eigen dierenarts als die van een eventuele koliekbehandeling bij de kliniek worden vergoed.
Het is de ergste nachtmerrie voor iedere paardeneigenaar. Je paard wordt geopereerd, maar komt alsnog te overlijden. Als je een basisverzekering met ziektekostenverzekering bij EFO Paardenverzekering hebt, en hij overlijdt ter gevolge van een darmdraaiing, dan ontvang je zowel een uitkering voor het overlijden van je paard en de gemaakte dierenartskosten. Dit geldt ook als een operatie niet slaagt. Natuurlijk is het vreselijk dat je je paard hiermee niet terugkrijgt, maar je hoeft in ieder geval niet wakker te liggen van een torenhoge dierenartsrekening. Dit kan als potje dienen voor de aanschaf van een nieuw paard.
Je ziet meteen dat jouw paard zich niet lekker voelt en vermoedt koliek. Toch lukt het nog om met hem te gaan stappen. Je belt ondertussen de dierenarts om langs te komen, in de hoop dat het met een darmontspannend middel beter wordt. De voorrij- en consultkosten worden met al onze ziektekostenverzekeringen vergoed als het gaat om acuut verlopende ziektes. Dat is een belangrijk verschil met andere verzekeraars en kan veel geld schelen.
Stel, je staat op een pensionstal en ziet dat een paard van iemand anders koliek heeft. Je weet dat die stalgenoot een ziektekostenverzekering bij EFO heeft afgesloten. Je handelt zo snel mogelijk en na overleg met de eigenaar van het paard ga jij met het paard naar de kliniek. Ook in zo’n situatie vallen de kosten onder de verzekering. Degene die met het paard naar de kliniek gaat, hoeft namelijk niet de eigenaar van het paard te zijn. Uiteraard is het wel van belang dat zulke beslissingen in overleg met de eigenaar worden gemaakt.
Ziektekosten kunnen behoorlijk oplopen. Wanneer jouw paard koliek krijgt, is het fijn als deze kosten gedekt zijn met een aanvullende verzekering. EFO heeft vier verschillende ziektekostenverzekeringen: Beperkt, Basis, Uitgebreid en UitgebreidPlus. Deze verzekeringen kun je afsluiten in combinatie met één van de drie basisverzekeringen: Overlijdensverzekering, Beperkte Schadeverzekering of Uitgebreide Schadeverzekering. Benieuwd welke risico’s onder de verschillende verzekeringen vallen? Op onze website vind je het dekkingsoverzicht. Daar zie je in één oogopslag welke ziektekosten vergoed worden per type verzekering.
Wil je liever persoonlijk advies? Wij geven je graag persoonlijk advies over de verzekering die het beste bij jou en jouw paard past.