14 augustus 2023

Horzeleitjes: een plaag voor je paard

Je hebt ze vast weleens gezien: die kleine gele puntjes op de benen of in de vacht van je paard. Dit zijn horzeleitjes. Je ziet ze met name in de maand augustus en kunnen voor je paard flink vervelend zijn. Waar komen deze eitjes vandaan en – nog belangrijker – hoe kom je er weer vanaf?

Volwassen horzels leven zo’n drie weken. Ze eten in deze periode niet. Eitjes leggen is het enige waar ze mee bezig zijn. Die eitjes belanden op de onderbenen, flanken, hals en in de manen van het paard. Als het paard deze horzeleitjes oplikt, kunnen ze voor problemen zorgen. Deze eitjes ontwikkelen zich tot larven in de mondholte of de maag. De larven hechten zich aan het slijmvlies van de maag. Daar blijven ze maar liefst tien maanden. In de periode april tot juli maken ze zich los en worden de larven uitgescheiden via de mest. Eenmaal in de buitenwereld graven de larven zich in de grond en ontwikkelen zich in drie tot zes weken toe en volwassen horzel. De meeste horzels komen uit in augustus en september, maar de eerste zijn er soms al in mei.

Symptomen

Een klein aantal larven in de maagwand hoeft niet direct voor problemen te zorgen. Het wordt anders wanneer er zich grote aantallen in het slijmvlies bevinden en als het paard al last heeft van maagzweren. Wanneer je paard regelmatig bezoek heeft gehad van een horzel, kunnen er wel honderden larven in de maag zitten. Een besmetting met horzellarven kan voor ernstige problemen zorgen zoals: 

  1. Een ontsteking aan de mond, tong en maag
  2. Verminderde eetlust en vermageren
  3. Bloedarmoede
  4. Maag-/darmproblemen zoals diarree en koliek
  5. Doorgebroken maagwand en daaraan gekoppelde buikvliesontsteking
  6. Slechte conditie en verminderde weerstand

Hoe herken je het?

Besmette paarden staan vaak te gapen. In het voorjaar kun je de larven soms in de ontlasting zien, maar dan is het eigenlijk al te laat om te ze bestrijden. De dierenarts kan larven ook waarnemen via een gastroscopie (kijkoperatie in de maag).

Wat kun je doen?

Heb je eitjes gespot bij je paard en ben je bang dat je paard besmet is? Neem altijd contact op met je dierenarts om te overleggen over een behandelplan. Een infectie wordt bestreden met een ontwormingsmiddel. Bij voorkeur gebeurt dit in het najaar of de winter. Dan zijn er namelijk geen volwassen horzels en kan dus een nieuwe besmetting worden voorkomen.

Preventieve tips

  • Het is belangrijk om regelmatig goed te ontwormen, zodat de al aanwezige larven gedood worden. Stel samen met je dierenarts een goed ontwormingsplan op, op basis van mestonderzoek.
  • Verwijder regelmatig de mest uit de weide.
  • Gebruik een vliegenmiddel tegen de afweer van horzels.
  • Door een antiklit- en glansmiddel kunnen de eitjes minder goed hechten en zijn ze makkelijker te verwijderen.
  • Door een antiklit- en glansmiddel kunnen de eitjes minder goed hechten en zijn ze makkelijker te verwijderen.
  • Was het paard met lauw water met azijn of een anti-parasitair middel.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.