14 november 2023
Nu het buiten natter is, loopt je paard meer kans om mok te krijgen. Dit is een veelvoorkomend en soms zeer hardnekkig probleem bij paarden. Onder mok vallen alle irritaties aan de onderbenen, maar die in de kootholte is toch wel de bekendste. Hoe wordt mok veroorzaakt en hoe kun je dit het beste behandelen? Je leest het in deze blog!
Mok is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen aan het onderbeen van het paard. Het geeft pijnlijke wondjes, zwelling, jeuk, kloven, schilfers en korsten. Als de symptomen zich hoger op het been voordoen, wordt dat rasp genoemd.
Over het algemeen zien we mok vaker bij paarden met witte onderbenen en komt het meer aan de achterbenen voor. De reden daarvan is nog niet duidelijk. Meestal zie je de problemen in de nazomer en in de herfst, maar sommige paarden hebben er het hele jaar door last van. Vaak zijn dit bepaalde rassen, zoals Tinkers, Trekpaarden en Friezen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met hun sokken. Die bieden bescherming voor de kwetsbare benen, maar zodra de huid nat en vies wordt droogt het ook lastiger op. Hierdoor kan het gaan broeien en krijgen bacteriën makkelijker kans om naar binnen te dringen.
Mok kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt mok veroorzaakt door een combinatie van vocht en vuil. Denk bijvoorbeeld aan een natte weide of paddock of een vieze box. Daarnaast kan te veel wassen tot mok leiden. Hierdoor wordt de huid weker en dat maakt het gevoeliger voor een bacteriële infectie. Mok kan ook worden veroorzaakt door een insectenbeet, mijteninfectie, schimmelinfectie, stress, een verminderde weerstand, aanraking met giftige planten, overgevoeligheid van de huid of zonnebrand.
Als het paard een milde vorm van mok heeft, kan er sprake zijn van lichte pijnlijkheid van de huid en roodheid. Zodra de ontsteking ernstiger wordt, zie je korsten en vochtuitreding. In de volgende fase bestaat de kans dat de diepere huidlagen ontstoken raken. Dit leidt tot meer korstvorming, onderhuidse vochtophoping en pijn. Bij chronische mok (verruceuze mok) kan er een verdikking en plooivorming van de huid optreden. Vaak is er dan sprake van een onderliggende afwijking van het bindweefsel en de lymfedrainage.
Er zijn tal van middeltjes tegen mok te verkrijgen. De bekendste is toch wel mokzalf, maar je komt bijvoorbeeld ook zwavel(zalf), knoflook, kruiden en antibiotica tegen. Wat het beste helpt is moeilijk te zeggen: dat verschilt van paard tot paard. Vermoed je dat je paard mok heeft? Achterhaal dan eerst de oorzaak en neem contact op met je dierenarts. Die kan een behandelplan voor je paard opstellen en indien nodig een afkrabsel/afstrijk maken of huidbiopt uitvoeren. In een vroeg stadium kan een ontsmettende zalf en desinfecterende zalf uitkomst bieden. Als het paard ernstige mok heeft, schrijft de dierenarts ontstekingsremmers en/of antibiotica voor.
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.