18 mei 2022
O nee! Je paard staat te schrapen met zijn voorbenen, zweet flink, gaat regelmatig rollen en is onrustig. Je weet het zeker, je paard heeft koliek. Je wilt maar één ding en dat is een gezond paard. Daarom schakel je meteen de dierenarts in. Maar wie gaat de dierenartskosten betalen? Wat als je paard geopereerd moet worden en erger nog, wat als de operatie niet slaagt?
Gaskoliek, krampkoliek, zandkoliek, verstoppingskoliek, een slag in de darmen en zelfs niet-darm gerelateerde aandoeningen kunnen paarden pijn in de buik geven. Een milde vorm van koliek kan een dierenarts vaak goed behandelen met een pijnstiller en een ontspannend middel voor de darmen. Bij ernstige koliek kan de dierenarts adviseren naar de kliniek te gaan voor meer onderzoek en wellicht een operatie.
Een koliekoperatie kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000. Een bedrag dat niet iedere paardeneigenaar kan ophoesten. Daarnaast zal het paard na de operatie een tijdje op de kliniek moeten blijven voor een goede herstelbehandeling. Het laatste waar je je dan zorgen over wilt maken, is de financiële kant van het verhaal. Wanneer je een Ziektekostenverzekering bij EFO hebt afgesloten, vergoedt EFO 80 procent van de dierenartskosten. Zelf draag je de resterende 20 procent en een eenmalig eigen risico per kalenderjaar. EFO maakt geen verschil tussen eerste- en tweedelijns dierenartsen, oftewel de kosten van je eigen dierenarts en van een eventuele koliekbehandeling bij de kliniek worden vergoed.
De ergste nachtmerrie die je als paardeneigenaar kan overkomen: je paard overlijdt. Dit kan helaas ook gebeuren bij koliekoperaties. Wanneer je een Ziektekostenverzekering bij EFO hebt, worden de kosten ook vergoed wanneer een koliekoperatie niet slaagt.
Stel, je staat op een pensionstal en je treft een paard van iemand anders aan met koliek. Toevallig weet je dat je stalgenoot een Ziektekostenverzekering voor zijn of haar paard heeft afgesloten bij EFO. Je grijpt direct in. Na overleg met de eigenaar van het paard ga jij met het paard naar de kliniek. Ook dan vallen de kosten onder de verzekering. Degene die met het paard naar de kliniek gaat, hoeft niet de eigenaar van het paard te zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat zulke beslissingen in overleg met de eigenaar worden gemaakt.
Je ziet je paard op stal staan met verschijnselen van koliek maar het lukt nog wel om met je paard heen en weer te stappen. Je belt de dierenarts om langs te komen in de hoop dat het met een darmontspannend middel beter wordt. Met een Beperkte Ziektekostenverzekering van EFO worden de voorrij- en consultkosten ook vergoed. Dit is namelijk speciaal voor spoedgevallen. Dat is een belangrijk verschil met andere verzekeraars en kan veel geld schelen.
EFO heeft drie verschillende Ziektekostenverzekeringen: Beperkt, Uitgebreid en UitgebreidPlus. Deze verzekeringen kun je afsluiten in combinatie met één van de drie Schadeverzekeringen: Overlijden, Beperkt en Uitgebreid. Benieuwd welke risico’s onder de verschillende verzekeringen vallen? Neem dan een kijken op onze premie berekenpagina en sluit eventueel direct online een verzekering af. Wil je liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met de inspecteur uit jouw gebied. De gegevens van de inspecteurs vind je hier.